SZUPERGYÜMÖLCSÖK, SZUPERTÁPLÁLÉKOK

Egy külön oldal a GRÁNÁTALMÁRÓL:

 

A legerősebb polifenol antioxidánsok közül jónéhány nagy mennységben megtalálható a gránátalmában.

A természetben előforduló polifenol vegyületek sok gyümölcsnek, zöldségnek, növénynek adnak élénk színt, így a gránátalmának is a piros színét. A növények antioxidáns tulajdonságának jelentős része az antocianinoknak köszönhető.

A sötétebb, vörös és kék gyümölcsök általában nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat: a piros gránátalma teljesen tele van velük. Kutatások kimutatták, hogy a gránátalmában levő, angiotenzint előállító enzimek megnyugtatják a vérereket, csökkentik a vérnyomást és lehetővé teszik, hogy több oxigénben gazdag vér érje el a szívet. Ha a szívet tápláló ér elzáródik, szívinfarktust okozhat. Ha az agyba vezető ér záródik el, agyvérzés lehet az eredménye. Természetesen minél kevesebb plakk képző­dik, annál jobb. Itt tud a gránátalma segíteni. Kutatások kimutatták, hogy a gránátalma 30 %-kal tudja csökkenteni az artériákban a plakkok kialakulását.

Gránátalma magjai közelről

Egyetlen gránátalma tartalmazza egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének 40 %-át. Emellett gazdag forrása fólsavnak és antioxidánsoknak. A fólsavról köztudott, hogy csökkenti a homocisztein szintet. A homocisztein egy aminósav a vérben. Epidemioló­giai tanulmányok kimutatták, hogy ha túl sok homocisztein van a vérben, az kapcsolatba hozható szívkoszorúér betegségek, agyi- és végtag-keringési betegségek magasabb rizikójával. Más bizonyítékok szerint a homocisztein az érelmeszesedésre is hatással lehet azzal, hogy az artériák belső falát károsítja és a véralvadást segíti elő. A homo­ciszteint a szív- és érrendszeri betegségek ugyanolyan fontos rizikó faktorának tartják, mint az LDL-t (alacsony sűrűségű lipoprotein).

A gránátalmában sok polifenol található, a legnagyobb mennyiségben hidrolizálható tanninok, ezeken belül is punicalaginok, amelyek több, szakmailag lektorált tanulmány szerint a szabadgyököket lekötő antioxidánsok ebben a gyümölcsben. Több élelmiszert- és táplálék-kiegészítőket gyártó cég rájött arra, hogy gránátalma-kivonat használatával (mely az ivólével ellentétben nem tartalmaz cukrot, kalóriát, segédanyagokat) egészséges anya­got tudnak tenni a termékükbe. Sok gránátalma-kivonatban erős ellagin sav található, ami a feldolgozási folyamat mellékterméke, és mind rákellenes, mind pazaritaellenes tulaj­donsággal rendelkezik. Több emberi klinikai vizsgálaton megállapították, hogy a gránátalma leve hatékonyan csökkenti több szívbetegség rizikófaktorát, mint pl. az LDL oxidáció, makrofág oxidatív állapot, habos sejtek (foam cell) kialakulása – ezek mind az érelmeszese­dés és a szívbetegségek egyes szakaszát jelentik. A tanninokat azonosították, mint a fenti rizikófaktorok kialakulásához vezető oxidatív állapotok csökkentéséért felelős fő alkotó­elemeket. Bár egyes teákban és a vörös borban is vannak tanninok, igazán nagy mennyi­ségben a gránátalmában találhatók meg, és jelentős mértékben hozzájárulnak a gránát­alma elképesztő antioxidáns tulajdonságához.

Ezeken kívül kimutatták, hogy a gránátalma ACE gátló hatása csökkenti a szisztolés vérnyomást.

Sok cég dolgozta fel, köztük sok a gránátalma juice vagy nektár, prémium-ital vagy wellnessdrink... mindegy, minek hívjuk. Az azonban a gránátalmára is igaz, hogy megfelelő gyümölcsök kivonataival párosítva, azokkal szinergikus, egymást segítő kölcsönhatásba lépve megtöbbszörözi az erejét.

    
 Erős antioxidáns hatását egyre jobban kezdi elismerni az orvostudomány is!


Kattints ide a visszalépéshez!Aloe Vera turbó

„A fenti megállapítások nem az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményei.
A termékek nem szolgálnak betegségek kezelésére, gyógyítására!”

szupergyumolcsok@gmail.com

vissza a címoldalraszupergyumolcsok.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!